Polecamy

Posts Tagged ‘olej słonecznikowy’

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy ma mnóstwo cennych składników odżywczych

Olej słonecznikowy to jeden z najbardziej popularnych olejów. Pozyskiwany jest z nasion słonecznika. Najczęściej stosowany jest przez nas w kuchni, ale ma jednak szerokie zastosowanie w kosmetyce. Zawiera w swoim składzie dużo kwasów tłuszczowych, woski, fosfolipidy, minerały (fosfor, selen, cynk, miedź, żelazo) i witaminę E. Dzięki takim cennym składnikom odżywczym często dodawany jest do kremów do twarzy, mleczek, emulsji, oliwek i płynów do kąpieli dla dzieci i innych kosmetyków.Jednak trzeba pamiętać, że olej słonecznikowy nadający się do stosowania bezpośrednio na skórę powinien być tłoczony na zimno. Ten, który mamy w kuchni niestety jest nieodpowiedni.

Olej słonecznikowy nadaje się doskonale do cery tłustej i mieszanej oraz ze skłonnością do powstawania niedoskonałości. Olej słonecznikowy nie zapycha porów, nie powoduje powstawania zaskórników. Normalizuje pracę gruczołów łojowych, przez co wydzielanie sebum znacznie się zmniejsza. Wykazuje także działanie przeciwzapalne, więc szybko upora się z niedoskonałościami. Zmiękcza, nawilża i odżywia naskórek. Ma także działanie antyoksydacyjne i zapobiega starzeniu się skóry. Stanowi naturalną ochronę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Jest także doskonały dla cery naczynkowej. Rozszerzone naczynia krwionośne potrzebują kosmetyków ze składnikami zmniejszającymi kruchość i przepuszczalność naczyń krwionośnych. Kąpiele z dodatkiem oleju słonecznikowe uelastyczniają skórę, zatrzymują wilgoć w warstwie rogowej naskórka, przez co skóra jest długotrwale nawilżona.